Treceți la conținutul principal

Gândește liber

A apărut pe youtube un documentar despre mesajele satanice în industria muzicala, precum și al doilea episod din Spiritul timpului, la fel de elementar-mediocru ca primul. Toată clasa a noua e în fierbere și pe holuri se pot auzi bine-cunoscutele conversații despre cum să-l invoci pe Satana privindu-te noaptea în oglindă, la lumânare, ceea ce dovedește nemurirea și chiar înflorirea unor mituri urbane străvechi.

Ca și cum, până să nu apară aceste documentare, noi ne-am fi închipuit că filmulețele cu negri îmbrăcați extravagant, aruncând cu dolari ca Donald Trump la campionatele de World Wrestling, în mașini de cocalari, în vile de cocalari, și înconjurați din toate părțile de dansatoare din buric ar fi fost o reprezentare a unor valori spirituale pe care am dori să le insuflăm tinerilor și să-i ajutăm să le cultive; ca și cum, până la Spiritul timpului I și II, noi ne-am fi închipuit că băncile au fost create pentru a ajuta oamenii să trăiască mai bine și mai fericiți, ca niște adevărate instituții de binefacere ce sunt; ca și cum, de n-ar zice hip-hopiștii Omul Ploii în cântecele lor, de n-ar apărea simboluri masonice pe dolar, de n-ar exista o gașcă de iluminați la fel de greu de găsit ca Bin Laden, totul ar fi bine și frumos, ne-satanic și fix cum trebuie să fie.

Între timp, la colțul străzii se mai deschide un McDonalds. O doamnă foarte isteață a scris o carte foarte isteață despre felul cum se muncește în societatea consumistă și a dat și un interviu care poate fi vizionat tot pe youtube în care e vorba despre concluziile trase în aceasta carte și câteva din exemplele pe care s-au bazat ele. Asta se întâmpla hăt în 1988 și între timp situația s-a înrăutățit. Pe scurt, observațiile și concluziile doamnei Barbara Garson pot fi rezumate în câteva propoziții care îndeamnă la reflecție ceva mai mult decât omul ploii din filmulețele cu cocalari. Iată-le:

Așa-zisa revoluție tehnologică despre care se spune că aduce cu sine o îmbunătățire calitativă radicală a condițiilor de viață ale oamenilor nu aduce de fapt decât o înrăutățire considerabilă a calității vieții, comparabilă cu înrăutățirea considerabilă petrecută la începutul secolului 19 în Anglia, pe vremea lui Dickens, când s-a produs și apoi s-a consolidat ca mod de viață revoluția industrială. Noua revoluție tehnologică înseamnă, în sfera muncii, așadar a activității în care majoritatea oamenilor își petrec majoritatea timpului, o nouă treaptă de degradare intelectuală a omului.

Tehnologia în sine nu este vinovată de această degradare, așa cum nici industria în sine nu era vinovată de ororile dickensiene. Vina aparține azi ca și atunci mentalității celor care controlează și utilizează tehnologia pentru a-și menține controlul. Această mentalitate poate fi caracterizată pe scurt prin următoarele trăsături: centralizarea tuturor deciziilor; mania irațională a controlului; și suspiciunea sau chiar frica patologică față de calitatea de ființă gânditoare a omului.

Tinerilor din clasa a noua care încearcă să-l cheme pe Satana în oglindă aș vrea să le spun că el a și răspuns la chemarea noastră, că unul din numele lui e nimeni, că aparența de personalitate e o mască a impersonalității, iar cea de impersonalitate, o mască a personalității, că răul există și trebuie combătut, și că nu-l putem combate decât pe plan personal, în lăuntrul fiecăruia dintre noi, cu riscuri mari și reale de a suferi.

Iar ție, dragul meu prieten, îți adresez întrebarea mereu actuală: cine câștigă?

Închei trimițându-ți un citat dintr-o carte intitulată Ortodoxia și încercarea comunismului.

“Prima valoare omenească de distrus este libertatea: nu atât libertățile sociale, cât libertatea adâncă, inefabilă, în care rezidă esența supremă a omului. Numai în atari condiții ne putem da seama în ce măsură această libertate a căzut în uitare și în paragină în lumea modernă, începând cu momentul în care accentul a căzut numai pe libertățile exterioare, pe liberalism.”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ce se mai poarta in materie de lenjerii de pat

Dormitorul este cel mai important loc dintr-o casa intrucat aici ne petrecem o treime din viata dormind si este de la sine inteles ca avem nevoie de cele mai bune conditii. In acest exista mai multe produse care sa sa se dovedeasca a fi ideale, pe langa cele mai evidente precum saltelele, iar lenjeriile de pat pot juca un rol foarte important. Insa ce este de facut in conditiile in care gama este foarte variata in orice magazin si nu stim catre care model sa ne orientam? Este simplu, unele optiuni sunt atat de practice incat se potrivesc in toate dormitoarele, asa ca oricand poti plasa o comanda de la Visepufoase cu lenjerii Pucioasa.
Cel mai grozav model
Totul tine de preferintele fiecaruia, motiv pentru care merita sa vezi chiar acum care sunt posibilitatile, fie ca iti plac cele mai simple, fie cele cu imprimeuri care mai de care mai complexe. Unele sunt ideale in dormitorul copiilor intrucat designurile sunt dedicate acestora, pe cand in majoritatea dormitoarelor sunt alese cele mai…

10 cărţi Tritonic de citit

Cărţile Mariei va publica începând de astăzi un top 10 al cărţilor de citit de la o anumită editură. Editura de astăzi va fi Tritonic. Editura Tritonic are cărţi de istorie, securitate, literatură, o colecţie de comunicare ( de  10 ani ) . Topul cărţilor Tritonic este :

10. Castelul prinţesei de caramel de Eduard Tone

9. 616.Totul e Infern de David Zurzo Saiz şi  Angel Gutierrez Tapia

8. Frida de Barbara Mujica

7. Sex cu femei de  Adrian Suciu, Ştefan Doru Dancuş

6. Filiera grecească de Bogdan Hrib

5. Soţia călătorului în timp de Audrey Niffenegger

4.  Mossad- Mânia  Israelului de Eric Frattini

3.  Detectiv fără voie de George Arion

2. Regina elfă, de Oana Stoica Mujea

1. Papa trebuie să moară de Luis Miguel Rocha

Topul a fost făcut după citirea multor cărţi de la editura Tritonic iar selectarea a fost greu de făcut. Spor la citit!

Somalia,mon amour

Fantomele unui trecut indepartat reapar in zilele noastre. Pirateria, desueta ocupatie in secolul 21, loveste coastele Somaliei. Nave sechestrate si marinari romani luati ostatici. Sofia Matei are misiunea de a elibera cetatenii romani. Dar Sofia il cunoaste pe Stelian si intre ei se naste o relatie. In timp ce forte navale si aeriene internationale incearca sa stavileasca valul de acte pirateresti, interese economice si politice genereaza noi conflicte. Vechile retele de informatii se intersecteaza cu cele noi, de dupa caderea comunismului. Sofia este rapita si tradata. Stelian Munteanu este impins sa intervina. Mihail Sergheevici Puskin pare ca stapaneste jocul. Locotenent-comandorul Jason Donovan viseaza ca flota multinationala e un fel de cavalerie a vestului salbatic. Pentru cine lucreaza profesorul? Mai traieste Jean-Baptiste? Old-boys se regrupeaza, clanurile somaleze se pregatesc de lupta. Iubiri si dezamagiri, intrigi si rapiri, operatiuni secrete si confruntari militare, pe…